Adım Adım Becayiş Süreci ve Takvimi: Eşleşmeden Sonra Ne Yapmalıyım?
person
becayis.net visibility 5 Okunmachat 0 Cevapschedule 12.04.2026 18:57
becayis.net
Administrator
Konu Sahibi
history
1 hafta önce paylaşıldı
Değerli becayis.net üyeleri ve kıymetli meslektaşlarım,
Platformumuz üzerinden hayalinizdeki görev yeri için uygun bir meslektaşınızla eşleştiniz. Peki şimdi ne olacak? Kurumlar arası karşılıklı yer değiştirme (becayiş) sürecinin nasıl işlediğine dair kafa karışıklıklarını gidermek adına bu rehberi hazırladık.
Bakanlıklara göre (Sağlık Bakanlığı, MEB, Diyanet vb.) spesifik atama dönemleri farklılık gösterse de, becayiş sürecinin temel adımları ve yasal takvimi genel hatlarıyla şu şekildedir:
1. ADIM: Yasal Şartların Kontrolü (Ön Hazırlık)
Eşleştiğiniz kişiyle resmi sürece başlamadan önce şu iki temel kuralı sağladığınızdan emin olun:
Hizmet Süresi: Genellikle bulunduğunuz kurumda/pozisyonda en az 1 tam yılınızı doldurmuş olmanız gerekmektedir (Sözleşmeli 4/B personeller için bu kural esastır).
Aynı Unvan ve Branş: Eşleştiğiniz kişiyle unvanınızın, branşınızın ve öğrenim durumunuzun (Lise, Önlisans, Lisans) birebir aynı olması şarttır.
2. ADIM: Ortak Dilekçe Verilmesi (1. - 3. Gün)
Karşılıklı anlaştıktan sonra her iki personelin de kendi kurumlarına (çalıştıkları hastane, okul, müdürlük vb.) becayiş talepli dilekçe vermesi gerekir.
Dilekçenizde, eşleştiğiniz kişinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve görev yaptığı kurumu açıkça belirtmelisiniz.
Sürecin hızlı işlemesi adına dilekçelerin aynı gün veya birbirine çok yakın tarihlerde kurumlara evrak kayıttan geçirilerek teslim edilmesi tavsiye edilir.
3. ADIM: Kurumların Onay Süreci (15 - 45 Gün)
Dilekçeleriniz kurumlara teslim edildikten sonra amirlerinizin (Başhekim, İl/İlçe Müdürü vb.) onay süreci başlar.
Dilekçeler silsile yoluyla İl Müdürlüklerine, oradan da Bakanlık (Merkez Teşkilatı) onayına sunulur.
Onay süreci, kurumun yoğunluğuna ve komisyon toplantı tarihlerine bağlı olarak ortalama 15 ila 45 gün arasında sürebilmektedir. Bu aşamada evrak takibini kurumunuzun personel işlerinden (veya ÇKYS, MEBBİS gibi sistemlerden) yapabilirsiniz.
4. ADIM: Atama Kararının Çıkması ve ÇKYS/Sisteme Düşmesi
Bakanlık onayı verildikten sonra, her iki personel için de "Karşılıklı Yer Değiştirme (Becayiş)" atama kararı çıkar.
Atama kararlarınız, bağlı bulunduğunuz kurumun personel takip sistemine (Örn: Sağlık Bakanlığı için ÇKYS) yansır.
Sisteme düştükten sonra mevcut kurumunuzdan "Ayrılış" (İlişik Kesme) işlemlerini başlatabilirsiniz.
5. ADIM: Ayrılış, Başlayış ve Mehil Müddeti
Ayrılış işlemlerinizi yaptıktan sonra yeni görev yerinize başlamak için yasal bir süreniz (Mehil Müddeti) bulunmaktadır:
Aynı İl İçi Becayiş: Ayrılış yaptığınız tarihi izleyen ilk iş günü yeni kurumunuzda göreve başlamalısınız.
Farklı İller Arası Becayiş: Ayrılış yaptığınız tarihten itibaren 15 gün mehil müddetiniz (yol süresi) bulunmaktadır. 15 gün içinde yeni kurumunuza giderek "Başlayış" işlemlerinizi tamamlamanız gerekir.
⚠️ ÖNEMLİ UYARILAR:
Bakanlık Takvimleri: Bazı kurumlar (örneğin Sağlık Bakanlığı standart kadrolular için) becayiş başvurularını yılın belirli aylarında (Ocak - Temmuz vb.) kabul edebilir. Lütfen kendi kurumunuzun güncel "Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği" ni incelemeyi unutmayın.
Vazgeçme Durumu: Resmi imzalar atılıp onay süreci başladıktan sonra taraflardan birinin vazgeçmesi süreci iptal eder ve her iki taraf için de idari mağduriyet yaratır. Bu nedenle dilekçe vermeden önce kesin kararınızı verdiğinizden emin olun.
Maddi Talepler: Becayiş tamamen ücretsiz ve yasal bir haktır. Bu süreç için sizden para talep eden kişilere kesinlikle itibar etmeyin ve bu kişileri becayis.net yönetimine derhal şikayet edin.
Sürecin tüm meslektaşlarımız için hızlı ve sorunsuz geçmesini dileriz. Sorularınızı bu başlık altında sorabilir, deneyimlerinizi diğer üyelerimizle paylaşabilirsiniz.
becayis.net Yönetimi
Bu konuya henüz cevap yazılmamış. İlk yanıtlayan sen ol!
Veri politikamızda belirtilen amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler kullanmaktayız.
Sitemizi kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.